Alati

Naša firma je lider u razvoju softverskih alata i rešenja koji koriste Oracle bazu podataka. Sa dugogodišnjim iskustvom i stručnim timom, uspešno implementiramo Oracle tehnologije u različitim poslovnim okruženjima.

Oracle baza podataka je jedan od najmoćnijih i najpouzdanijih sistema za upravljanje bazama podataka. Njena moć leži u sposobnosti da efikasno upravlja velikim količinama podataka, omogućavajući korisnicima da skladište, upravljaju i pristupaju svojim podacima na pouzdan i efikasan način.

 1. Instance baze podataka Instance predstavlja skup procesa i memorije koji su potrebni za rad Oracle baze podataka. Instance obrađuju zahteve korisnika i pristupaju podacima u bazi.
 2. Fajl sistem baze podataka Fajl sistem baze podataka je skup fajlova koji se koriste za skladištenje podataka i kontrolnih informacija o bazi.
 3. Tabele i indeksi: Podaci u Oracle bazi podataka su organizovani u tabelama, koje mogu imati indekse za brži pristup podacima.
 4. Redo logovi: Redo logovi su fajlovi koji sadrže informacije o svim promenama koje su napravljene u bazi podataka. Oni se koriste za oporavak podataka u slučaju havarije sistema.

 1. Visoka dostupnost: Oracle baza podataka pruža mehanizme za visoku dostupnost podataka, što znači da su podaci dostupni čak i u slučaju havarije sistema.
 2. Sigurnost podataka: Oracle baza podataka obezbeđuje napredne mehanizme za sigurnost podataka, uključujući enkripciju podataka, autentikaciju korisnika i kontrolu pristupa.
 3. Skalabilnost: Oracle baza podataka je skalabilna i može se lako prilagoditi rastućim potrebama poslovanja.
 4. Performanse: Oracle baza podataka pruža visoke performanse u radu sa velikim količinama podataka, što je čini idealnom za poslovna okruženja sa visokim zahtevima za obradom podataka.

Oracle baza podataka je jedan od najmoćnijih sistema za upravljanje bazama podataka na tržištu, pružajući visoku dostupnost, sigurnost i performanse. Sa Oracle bazom podataka, korisnici mogu da budu sigurni da će njihovi podaci biti efikasno upravljani i zaštićeni, što je ključno za uspešno poslovanje u današnjem digitalnom dobu.

Oracle Application Express (APEX) je alat za razvoj web aplikacija koji radi unutar Oracle baze podataka. To znači da aplikacije koje se razvijaju u APEX-u direktno koriste snagu i performanse Oracle baze podataka, bez potrebe za zasebnim web serverom ili aplikacionim serverom.

APEX pruža brz i jednostavan način za kreiranje web aplikacija koje mogu da se koriste za različite svrhe, kao što su upravljanje bazom podataka, unos i izmena podataka, generisanje izveštaja, i mnoge druge poslovne funkcionalnosti. Ključne karakteristike Oracle APEX-a uključuju:

 1. Brz razvoj aplikacija: APEX omogućava brzo kreiranje funkcionalnih web aplikacija uz minimalno pisanje koda. Zahvaljujući integrisanim alatima i komponentama, programeri mogu da razviju aplikacije u rekordnom vremenu.
 2. Integracija sa Oracle bazom podataka: APEX se direktno integriše sa Oracle bazom podataka, omogućavajući aplikacijama da koriste sve mogućnosti baze podataka, kao što su kompleksni upiti, transakcije i sigurnosne funkcije.
 3. Responsivni dizajn: APEX podržava responsivni dizajn, što znači da se aplikacije automatski prilagođavaju veličini ekrana korisnika, bilo da se radi o desktop računaru, tabletu ili mobilnom telefonu.
 4. Bezbijednost: APEX pruža niz funkcionalnosti za zaštitu aplikacija i podataka, uključujući autentifikaciju, autorizaciju, enkripciju podataka i prevenciju napada kao što su SQL injection.
 5. Ekstenzibilnost: APEX omogućava programerima da prošire funkcionalnosti aplikacija korišćenjem JavaScript-a, PL/SQL-a i drugih tehnologija, što znači da je moguće kreirati kompleksne i visoko funkcionalne aplikacije.

Oracle APEX je idealno rješenje za organizacije koje žele da brzo razviju i implementiraju web aplikacije koje efikasno koriste Oracle bazu podataka. Sa svojom jednostavnošću korišćenja i naprednim mogućnostima, APEX pomaže organizacijama da unaprijede svoje poslovanje i ostvare svoje poslovne ciljeve.

Java se često koristi za razvoj pozadinskih procesa ili servisa zbog svoje mogućnosti višenitnog izvršavanja, pouzdanosti i prenosivosti. Pozadinski procesi su programi koji se izvršavaju u pozadini, obično bez interakcije sa korisnikom, i obavljaju zadatke kao što su obrada podataka, sinhronizacija sistema ili slanje obavještenja. Evo nekoliko ključnih karakteristika Jave u kontekstu pozadinskih procesa:

 1. Višenitno izvršavanje: Java podržava višenitno izvršavanje, što znači da se jedan Java program može izvršavati u više niti istovremeno. Ovo je korisno za pozadinske procese jer omogućava paralelno izvršavanje različitih zadataka, poboljšavajući tako performanse i efikasnost programa.
 2. Pouzdanost: Java je poznata po svojoj pouzdanosti i stabilnosti. Pozadinski procesi često moraju da rade neprekidno i pouzdano, a Java može da obezbijedi tu stabilnost zahvaljujući svojim mehanizmima za upravljanje memorijom, upravljanje izuzecima i drugim funkcionalnostima.
 3. Prenosivost: Java se izvršava na Java virtuelnoj mašini (JVM), što znači da se Java programi mogu izvršavati na različitim platformama bez potrebe za prevođenjem koda. Ovo čini Javu idealnim izborom za pozadinske procese koji treba da rade na različitim operativnim sistemima.
 4. Sigurnost: Java ima ugrađene mehanizme zaštite koji mogu pomoći u zaštiti pozadinskih procesa od neovlašćenog pristupa ili napada. Ovi mehanizmi uključuju kontrolu pristupa, enkripciju podataka i druge sigurnosne funkcionalnosti.
 5. Ekosistem alata: Java ima bogat ekosistem alata i biblioteka koji mogu olakšati razvoj pozadinskih procesa. Ovo uključuje biblioteke za rad sa bazama podataka, rad sa mrežnim protokolima, obradu podataka i druge zadatke koji su često potrebni u pozadinskim procesima.

Zbog ovih karakteristika, Java je često prvi izbor za razvoj pozadinskih procesa u različitim aplikacijama, uključujući web servere, sisteme za upravljanje bazama podataka, sisteme za nadgledanje i mnoge druge vrste softvera koji zahtevaju pouzdan i efikasan rad u pozadini.